Perinteisesti lohi on ollut arvostettu ruokakala. Kerromme tässä artikkelissa muutaman syyn, joiden vuoksi lohen arvostus on täysin ansaittua. Lisäksi esittelemme kalaruuista nauttivia herkkusuita silmällä pitäen muutaman hyvän kalaravintolan Helsingistä.
Lohen plussat ja miinukset
Lohi on maukas ja arvokas ruokakala, jonka liha on punertavaa ja rasvapitoista. Rasvaa lohen lihassa on noin 10 – 18%. Tämän ansiosta lohta voi savustaa, suolata, paistaa ja keittää. Se on siis hyvin monipuolinen ruokakala, josta saa helposti maistuvaa ruokaa.
Ruotsin elintarvikeviraston mukaan lasten ja nuorten naisten tulisi syödä Itämerern lohta, silakkaa tai taimenta ainostaan 2 – 3 kertaa vuoden aikana. Eviran suositus on maksimissaan 1 – 2 kertaa per kuukausi, maksimikerta-annoksen ollessa 100 g. EU:ssa ei saa myydä näitä kaloja, Suomen, Liettuan ja Ruotsin poikkeuslupia lukuunottamatta. Tämä johtuu siitä, että näiden kalojen dioksiinipitoisuus on korkea. Jos kalasta poistaa nahan, kolmannes kalan sisältämistä dioksiineista sekä PCB:stä saadaan poistettua. On hyvä tietää, että kasvatettu kala sisältää vain hieman dioksiinia sekä PCB:tä, koska kalojen kasvatusrehu on valvonnan alaisuudessa.
Vaikka kalan syömiseen liittyykin tiettyjä rajoituksia ja suosituksia, suosittelee Evira tästä huolimatta kalan käyttämistä ravintona. Kala sisältää nimittäin hyödyllisiä rasvahappoja, kuten omega-3-rasvahappoa. Tämän lisäksi se sisältää D-vitamiinia ja muita tärkeitä vitamiineja, sekä proteiinia ja kivennäisaineita. On todettu, että kalan sisältämät rasvahapot auttavat vähentämään sydän- ja verisuonitautiriskiä.
Joidenkin tahojen mukaan norjalaisessa merilohessa eli kassilohessa olisi runsaasti dioksiinia, PCB:tä sekä erilaisia ympäristömyrkkyjä. Tämän vuoksi Norjassa suositellaan, ettei kassilohi kuuluisi raskaana olevien naisten ruokavalioon. Suomalainen kirjolohi onkin monin tavoin turvallisempi valinta.
Helsingin parhaat kalaravintolat
Jos pidät kalaruuasta ja haluat päästä nauttimaan oivallista kalaruokaa Helsingissä tai muussa Suomen suurimmista kaupungeista. Kannattaa avuksi ottaa vaikkapa TripAdvisor, josta löytyy nopeasti asiakkaiden arvosteluja ja suosituksia erilaisista ravintoloista. Kalaruuan ystävien suosikkipaikkoja näyttävät nopean haun perusteella olevan esimerkiksi På Kroken, Seurasaaren Kruunu sekä Finlandia Caviar. Näistä jokainen on saanut huimat 4,5 pistettä täydestä 5 pisteestä eli asiakkaat ovat antaneet ravintoloille keskimäärin varsin hyvät pisteet.
Nykyään lohta voikin saada todella halvalla, koska sitä on saatavilla hyvin huokeaan hintaan.
Tämä on myös alkanut näkymään syksyllä 2022, sillä yhä useampi ravintola on alkanut tarjoamaan lohta valikoimassaan.