Aina ennen kalastamaan lähtöä on hyvä varmistaa, tarvitseeko omaa toimintaa varten hankkia lupa ja millaisia muita asioita tulee ottaa huomioon ennen kalastuksen aloittamista. Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin, joiden avulla aloitteleva kalastaja pääsee alkuun.
Kalastusluvat kuntoon
Joillakin valtion vesialueilla kalastamiseen tarvitaan kalastuslupa. Lisäksi saatat olla velvollinen maksamaan kalastonhoitomaksua. Kalastusluvan voit hankkia Metsähallitukselta. Varmista aina etukäteen, että kalastuslupa-asiasi ovat varmasti kunnossa!
Tiesithän, että kalastusluvan maksaminen on samalla sijoittamista luontoon ja sen suojeluun? Metsähallitus nimittäin käyttää lupamaksuista saadut tuotot esimerkiksi kalavesien hoitamiseen. Näin se voi jatkossakin auttaa turvaamaan kalastusmahdollisuudet.
Opettele vastuullisen kalastamisen aakkoset
Ennen kalastuksen aloittamista on tärkeää opetella vastuullisen kalastamisen aakkoset. Varmista, että tiedät tiettyjen kalalajien ala- ja ylämitat ja että olet valmis noudattamaan niitä. Varmista myös, että kalastat vain tarvitsemasi määrän kalaa. Ei ole mitään järkeä tappaa kaloja turhaan! Huolehdi välineidesi kalaystävällisyydestä, sillä käyttämäsi välineet eivät saa olla sellaisia, että ne aiheuttaisivat kaloille turhaa tai pitkittynyttä kärsimystä.
Muista, että saaliiksi valitut kalat tulee lopettaa mahdollisimman pian vedestä noston jälkeen eikä niiden kärsimystä tule pitkittää. Jos päästät kalan vapaaksi, huolehdi tästä asianmukaisella tavalla, mahdollisimman vähän kärsimystä tuottaen. Tutustu myös uhanalaisten lajien, kuten järvilohen, tilanteeseen ja harkitse aina kalastamista lajin lähtökohdista käsin. Kunnioita luontoa sekä sen moninaisia kalalajeja ja pyri tekemään parhaasi niiden suojelemiseksi. Nämä ja monta muuta seikkaa kuuluvat vastuullisen kalastamisen aakkosiin, jotka jokaisen kalastajan tulisi tuntea.
Vaadi kaloille oikeuksia
Monet tuntevat kettutytöt, jotka ovat pyrkineet vaatimaan oikeuksia turkistarhaeläimille, mutta kuinka monet ovat näkyvästi vaatineet oikeuksia kaloille? Myös sinulla on oikeus ja vastuu vaatia viranomaisia toimimaan kalojen edun mukaisesti. Istutusten turvaaminen on osa tällaista kalojen suojelutoimintaa, jonka voidaan katsoa edistävän tiettyjen lajien säilymistä.
Esimerkiksi järvilohi on suureksi osaksi ihmisen oman toiminnan johdosta tällä hetkellä äärimmäisen uhanalainen laji. Tästä syystä ihmisen olisikin nyt tehtävä kaikkensa lajin säilymiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Olemme tämän velkaa monimuotoiselle luonnollemme ja viehättävälle järvilohelle, joka on kohdannut vesistöissämme suuria lisääntymisvaikeuksia.