Vastuullisuus on erittäin tärkeää pyydyskalastuksessa, olivatpa saaliskalat sitten lohikaloja tai jotain muita kaloja. Esimerkiksi katiska on näppärä pyydys etenkin myöhäissyksyllä, mutta sen käytössä on huomioitava tiettyjä asioita, jotta voitaisiin puhua vastuullisesta kalastamisesta. Jos vesi on lämmintä, kuolevat kalat katiskassa nopeasti, eli toisin sanoen katiskan käyttö ei olekaan välttämättä kovin eettistä lämpimien vesien aikaan.
Luonnon kunnioittaminen
Luonnon kunnioitus on yksi tärkeimmistä pyydyskalastuksen, ja yleensäkin kaikenlaisen kalastuksen, kulmakivistä. Kalastuksessa tulisi huomioida ensisijaisesti saaliskalat. Kaloille ei tulisi tuottaa tarpeetonta kärsimystä, eikä niitä saisi kalastaa liikaa. On tärkeää huolehtia siitä, että kalastetut kalat todella käytetään hyödyksi, eikä niitä mene hukkaan. On tärkeää ottaa huomioon kalakannan tilanne ja muistaa, ettei luontoon saa jättää kalastuksesta aiheutuneita roskia, kuten siimanpätkiä.
Jos kala joudutaan vapauttamaan esimerkiksi alimittaisuuden vuoksi, tulee tämä tehdä märkiä käsiä käyttäen. Olisi parasta, jos kalaa ei tarvitsisi vapautuksen yhteydessä nostaa lainkaan vedestä. Muistaa kannattaa myös, että alamittaisten kalojen lisäksi myös ylimittaiset kalat on tärkeää vapauttaa. Ruuaksi käytetään siis välikokoisia kaloja, esimerkiksi 45-65 cm mittaisia kuhia.
Kalojen kunnioitukseen kuuluu saaliiksi otettavien kalojen lopettaminen mahdollisimman nopeasti. Kaloille ei saa tuottaa tarpeetonta stressiä, eikä niitä saa pitää elossa tarpeettoman kauaa luonnollisen elinympäristön ulkopuolella. Myös kalojen lisääntymisaikaa tulisi kunnioittaa.
Vastuullinen kalastaja kokee olevansa osa luontoa ja kunnioittaa myös toisia kalastajia. Yhteys luontoon ja tuttuun kalastusporukkaan onkin monelle kalastajalle tärkeä osa harrastusta. Kalojen ja luonnon kunnioittaminen on vastuulliselle kalastajalle suoranainen kunnia-asia.
Muutamia saaliskalamittoja
SVK on laatinut joitakin suosituksia kalojen välimitoista. Tämän lisäksi lainsäädäntö määrittelee kalojen ala- ja ylämitat, vaikka monet kalastajat asettavatkin itselleen omat henkilökohtaiset saaliskalojen ala- ja ylämitat, jotka ovat usein lain määräämiä mittoja tiukemmat. Esimerkiksi SVK:n määrittelemä kuhan välimitta on 45-65 cm ja vastaava hauen mitta taas 50-90 cm. Rasvaeväleikatulle taimenelle on asetettu alamitaksi 60 cm.
Lapin eteläpuolisella alueella rasvaevän omaavia taimenia ei tule SVK:n suositusten mukaan tappaa lainkaan. Ahventen osalta SVK suosittelee vapautettavaksi kaikki sellaiset ahvenet, jotka ylittävät 40 cm pituuden. Sama koskee myös ongella pyydystettyjä suurikokoisia särkikaloja.